Sognetur til Rom 2011

Romturen 2011

Rom er gennem tiden blevet kaldt for mange ting, bl.a. Verdens navle, den evige stad og centrum for den vestlige kristendom.
Derfor var vi også en lille flok fra Brede og omegn, der tog på sognetur til Rom, for at se nærmere på denne skønne og spændende by. Det blev til 5 gode dage på årets allersmukkeste årstid.
Vi boede på et udmærket hotel nær Termini, Roms store station, hvorfra vi nemt kunne bevæge os rundt i byen med enten metro eller bus, for på trods af, at Rom er en hovedstad med mange indbyggere, er byen egentlig nem at finde rundt i. Og den gamle bydel med de mange seværdigheder begrænser sig til et relativt overskueligt areal.
Den første hele dag i Rom så vi Forum Romanum, Palatinerhøjen og Colosseum. Det var det helt rigtige sted at begynde, for der er vist ingen tvivl om områdets betydning i fortiden, her holdt Roms kejsere til, her lå de mægtige templer, hvor der kunne ofres, her var retsbygninger og markeder. Når man står på Colosseum er det heller ikke svært at forestille sig, hvordan stemningen må have været for 2000 år siden, når gladiatorerne gjorde sig klar til kamp, eller når de vilde dyr blev ført ind i amfiteatret.
Nogle af de prægtigste kirker findes i Rom, men når man udelukkende har 5 dage til rådighed , er man naturligvis nød til at udvælge sig de vigtigste, så vi besøgte Laterankirken, Roms domkirke, hvor mange store kirkehistoriske beslutninger er truffet. Her holdt paverne til inden opholdet i Avignon og inden Vatikanstaten blev en realitet i 1929. Vi besøgte også San Clemente kirke, som er en meget speciel kirke. Den er bygget i 3 lag, som man kan gå ned i, fordi de delvist er udgravet! Den nuværende kirke er således bygget ovenpå en kirke fra 300 tallet og under den findes et tempel til guden Mithra fra det første årh.
En meget stor og spændende oplevelse på vores tur, var heldagsudflugten til Pompeji i Napolibugten syd for Rom. Det var lidt som at træde ind i en tidslomme, nærmere bestemt til år 79 e. kr., hvor Pompeji blevet begravet i aske fra vulkanen Vesuv. Nu er byen delvist udgravet og vi fik indblik i hvordan mennesker levede i det første århundrede i Romerriget.
Man kan vist ikke opholde sig i Rom uden at besøge Vatikanstaten og Peterskirken! Vi brugte da også en hel dag på at se denne mægtige pavekirke, og vi så på nogle af de mange skatte, der befinder sig på Vatikanmuseet. Dog så vi kun et lille udpluk, for det siges, at hvis man inden for åbningstiden bruger et minut på hver af Vatikanmussets mange skatte, så vil det tage 14 år at se det hele!! Den største oplevelse var dog uden tvivl Det Sixtinske Kapel.
En anden dag var vi på rundtur i det centrale Rom, hvor vi bl.a. så skønne piazza´er, vi så på Berninis fontæner, slentrede ind i Pantheon, som har ligget der siden Kejser Hadrian lod den bygge i år 120. Vi drak dyr kaffe på Cafe Greco - ligesom H.C. Andersen gjorde, da han boede i Rom, og vi gik sammen med tusindvis af andre turister på Den Spanske Trappe.
Den sidste dag, inden vi skulle flyve hjem til Danmark, nåede vi et besøg i en af Roms mange katakomber. Vi bevægede os ned under jorden og så nogle af de mange grave og kapeller, der strækker sig mange km. ud under markerne uden for Roms bymure. På trods af de mange gravrøvere, der har raseret katakomberne, er det stadig muligt fx at se den kristne graffiti, der endnu dækker væggene i de underjordiske gange.
Foruden de mange seværdigheder på vores tur, fik vi naturligvis også tid til at stifte bekendtskab med nogle af byens spændende restauranter, hvor der blev tid til at drøfte dagens oplevelser og have det rart og hyggeligt. Og jeg vil i det hele taget sige, at turen var båret oppe af rigtig god stemning og meget søde mennesker.

Christina Egelund